Składniki
- woda, 1 szkl
- masło, 125g
- jajka, 4 szt
- cukier puder, 100g
- sok z cytryny, 10ml
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółka (lub inne kształty) na kawałki papieru do pieczenia wysmarowane olejem.
W garnku rozgrzewamy olej, kładziemy pączki papierem do góry. Gdy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz