sobota, 23 stycznia 2016

Pączki wiedeńskie

Składniki
  • woda, 1 szkl
  • masło, 125g
  • jajka, 4 szt
Składniki na lukier
  • cukier puder, 100g
  • sok z cytryny, 10ml
Przygotowanie

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółka (lub inne kształty) na kawałki papieru do pieczenia wysmarowane olejem.
W garnku rozgrzewamy olej, kładziemy pączki papierem do góry. Gdy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz