poniedziałek, 25 stycznia 2016

Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką

Składniki na ciasto i kruszonkę
  •  mąka pszenna, 2 szkl
  • masło, 200g
  • żółtka jajek, 2 szt
  • cukier puder, 3/4 szkl
  • płatki owsiane, 1 szkl
Składniki na nadzienie
  • jabłka, 6 dużych szt 
  • cukier brązowy, 1/2 szkl
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki
Przygotowanie

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie
plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać).
Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód.
Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st.





    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz