Składniki na ciasto i kruszonkę
- mąka pszenna, 2 szkl
- masło, 200g
- żółtka jajek, 2 szt
- cukier puder, 3/4 szkl
- płatki owsiane, 1 szkl
- jabłka, 6 dużych szt
- cukier brązowy, 1/2 szkl
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie
plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać).
Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód.
Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz