Składniki na ciasto
- herbatniki kakaowe, 40-50szt
- herbatniki maślane, 40-50szt
- mleko w proszku, 400g
- mleko, 1 szkl
- masło, 200g
- masa krówkowa, 1 puszka
- cukier, 1/2 szkl
- cukier waniliowy, 1 opak
- biała czekolada, 2 tabliczki
- mleko, 1/4szkl
- orzeszki solone, 100g
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki na godzinę.
W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki.
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy.
Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz