niedziela, 3 stycznia 2016

Maxi King bez pieczenia

Składniki na ciasto
  • herbatniki kakaowe, 40-50szt
  • herbatniki maślane, 40-50szt
  • mleko w proszku, 400g
  • mleko, 1 szkl
  • masło, 200g
  • masa krówkowa, 1 puszka
  • cukier, 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
Składniki na polewę
  • biała czekolada, 2 tabliczki
  • mleko, 1/4szkl
  • orzeszki solone, 100g
Przygotowanie

Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki na godzinę.
W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki.
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy.
Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz