poniedziałek, 25 stycznia 2016

Proste risotto na słodko

Składniki
  • ryż, 150g
  • mleko, 1l
  • masło, 2 łyżki
  • cukier, 3 łyżki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • konfitura z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka
Przygotowanie

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy, aż wchłonie cały tłuszcz. Następnie partiami dolewamy mleko, tak by ryż w całości wciągał cały płyn. Pod koniec dodajemy sól i cukier. Gdy ryż wchłonie całe mleko, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Wykładamy na talerze, podajemy z konfiturą i cynamonem.



  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz