piątek, 29 stycznia 2016

Makowiec z jabłkami

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 250g
  • masło, 125g
  • cukier, 120g
  • żółtka, 2szt
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
Składniki na masę
  • mak mielony, 200g
  • cukier, 200g
  • jabłka tarte, 300g
  • jajka, 4szt
  • kasza manna, 4 łyżki
  • masło, 100g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl
Przygotowanie

Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez 60 minut, do "suchego patyczka". Przepis jest na małą blaszkę 23x23cm.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz