środa, 27 stycznia 2016

Kruche maślane ciasteczka

Składniki
  • mąka pszenna, 250g
  • cukier puder, 125g
  • masło, 125g
  • jajko, 1 szt
  • aromat waniliowy, 4-5 kropel
Przygotowanie

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę, mocno schłodzone masło. Rozcieramy masło z mąką palcami, aż powstaną grudki.
Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4mm podsypując mąką.
Wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 13-15 minut.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz