poniedziałek, 26 stycznia 2015

Barszcz ukraiński


Składniki


  • buraczki czerwone, 1 słoiczek
  • marchewka, 2 sztuki średnie
  • pietruszka, 1 mała sztuka
  • por, kawałek białej części
  • kapusta włoska, 150g
  • ziemniaki, 3 sztuki
  • fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki
  • wywar drobiowy, 2 litry
  • koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki
  • masło, 1 czubata łyżka
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 4 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • śmietana 12 %, 100 ml słodkiej
  • natka pietruszki
Przygotowanie

Fasolę płuczemy i zalewamy przegotowaną wodą mniej więcej 2 cm ponad powierzchnię fasoli. Odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce.
Kapustę drobno siekamy, por kroimy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przez 3-4 minuty marchewkę i pietruszkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym wywarem z kurczaka. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. W tym czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników.
Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy.
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz