Składniki
- buraczki czerwone, 1 słoiczek
- marchewka, 2 sztuki średnie
- pietruszka, 1 mała sztuka
- por, kawałek białej części
- kapusta włoska, 150g
- ziemniaki, 3 sztuki
- fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki
- wywar drobiowy, 2 litry
- koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki
- masło, 1 czubata łyżka
- liście laurowe, 2 sztuki
- ziele angielskie, 4 ziarenka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- mąka pszenna, 1 łyżka
- śmietana 12 %, 100 ml słodkiej
- natka pietruszki
Fasolę płuczemy i zalewamy przegotowaną wodą mniej więcej 2 cm ponad powierzchnię fasoli. Odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce.
Kapustę drobno siekamy, por kroimy
w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy masło,
podsmażamy na nim przez 3-4 minuty marchewkę i pietruszkę. Warzywa przekładamy
do garnka, zalewamy gorącym wywarem z kurczaka. Dodajemy obrane i pokrojone w
drobną kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut.
W tym czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por.
Dodajemy do reszty składników.
Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy
buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy.
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej
wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy.
Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Doprawiamy
do smaku sokiem z cytryny, solą
i świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem posypujemy drobno
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz