Składniki
- żołądki z kurczaka, 500g
- marchewka, 1 średnia sztuka
- kostka rosołowa, 1 sztuka
- ziele angielskie, 5-6 kulek
- liść laurowy, 2 sztuki
- makaron ryżowy, 100g
- mąka kukurydziana 3łyżeczki
- majeranek, 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Żołądki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Marchewkę obieramy, dorzucamy do żołądków. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1 godziny do miękkości. Marchewkę wyciągamy, kroimy w drobną kostkę. Żołądki przekrawamy na 2-3 części, ale nie jest to konieczne. Dodajemy majeranek zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody.
Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sola i pieprzem.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, po 5 minutach odsączamy.
Wykładamy wszystko na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz