niedziela, 18 stycznia 2015

Makaron ryżowy z gulaszem z żołądków

Składniki
  • żołądki z kurczaka, 500g
  • marchewka, 1 średnia sztuka
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • ziele angielskie, 5-6 kulek
  • liść laurowy, 2 sztuki
  • makaron ryżowy, 100g
  • mąka kukurydziana 3łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Żołądki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Marchewkę obieramy, dorzucamy do żołądków. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1 godziny do miękkości. Marchewkę wyciągamy, kroimy w drobną kostkę. Żołądki przekrawamy na 2-3 części, ale nie jest to konieczne. Dodajemy majeranek zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody.
Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sola i pieprzem.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, po 5 minutach odsączamy.
Wykładamy wszystko na talerz.




  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz