piątek, 2 stycznia 2015

Makaron alla bolognese

Składniki
  • makaron, 300g
  • mięso mielone z indyka, 500g
  • cebula, 1 duża sztuka
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
  • śmietanka 12%, 100g
  • mąka pszenna, 3 łyżeczki
  • sól ,pieprz, bazylia
Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz