niedziela, 18 stycznia 2015

Sernik dietetyczny

Składniki
  • twaróg sernikowy, 1 kg
  • jajka, 6 sztuk
  • słodzik (zamiennie 2 szklanki cukru)
  • skrobia ziemniaczana, 2 łyżki
  • mleko, 3 szklanki
  • aromat cytrynowy
Przygotowanie

Żółtka ucieramy ze słodzikiem lub cukrem na puch. Słodziku musi być tyle aby masa była bardzo słodka. Dodajemy ser, mleko, skrobię oraz aromat, wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy słodzikiem. Wylewamy do formy tortowej 26cm. Pieczemy w temperaturze 190st, około 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, jak wierzch będzie już złocisty, załączamy tylko dolną grzałkę i dopiekamy sam spód. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy. Po 2 godzinach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz