Składniki
- mięso mielone drobiowe, 500g
- filet z kurczaka, 2 sztuki (połówki)
- żelatyna, 2 łyżeczki
- sól peklowa, 3 łyżeczki
- woda, 70ml
- czosnek granulowany, 2 łyżeczki
- pieprz ziołowy, 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2cm. Oba mięsa przekładamy do osobnych miseczek. Do mięsa mielonego wsypujemy 2 łyżeczki soli peklowej, do mięsa pokrojonego 1 łyżeczkę. Mieszamy z solą, odkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie do kostki mięsnej wlewamy 70ml wody, mieszamy kilka minut, aż mięso wchłonie wodę, stanie się kleiste. Dodajemy mięso mielone, żelatynę i przeprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy masę do rękawa foliowego do pieczenia, formujemy wałek. Końce worka dokładnie wiążemy. Zagotowujemy w rondlu wodę. Mięso wkładamy do wrzątku, woda musi przykrywać cały mięsny wałek. Zmniejszamy ogień i parzymy 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka i studzimy. Dla całkowitego stężenia przekładamy wędlinę do lodówki na 2-3 godziny po czym zdejmujemy rękaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz