wtorek, 6 stycznia 2015

Snickers bez pieczenia



Składniki
  • herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g
  • herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g
  • mleko, 1 litr
  • cukier, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • budyń waniliowy bez cukru, 1 opakowanie
  • jajko, 1 sztuka
  • masło, 1 kostka 200g
  • masa kajmakowa, 1 puszka
  • płatki migdałowe, 50g
Przygotowanie

Do garnka z gorącą wodą wkładamy puszkę z masą kajmakową, podgrzewamy. 
1/2 litra mleka zagotowujemy wraz z kostką masła. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, obie mąki, budyń oraz jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z masłem. Zagotowujemy.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na spód wykładamy herbatniki kakaowe, wylewamy 1/3 masy budyniowej, następnie kolejno wykładamy herbatniki maślane, 1/3 masy, herbatniki kakaowe, pozostałą część masy i na wierzch herbatniki maślane. 
Płatki migdałowe zrumieniamy na suchej patelni, jeśli pozostały resztki herbatników, kruszymy je i mieszamy z migdałami.
Gorącą masę kajmakową wylewamy na wierzch herbatników i obsypujemy migdałami. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciastka zmiękły.
Herbatników wystarcza na blaszkę 24x30. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz