Składniki
- herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g
- herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g
- mleko, 1 litr
- cukier, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- mąka pszenna, 1 szklanka
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- budyń waniliowy bez cukru, 1 opakowanie
- jajko, 1 sztuka
- masło, 1 kostka 200g
- masa kajmakowa, 1 puszka
- płatki migdałowe, 50g
Do garnka z gorącą wodą wkładamy puszkę z masą kajmakową, podgrzewamy.
1/2 litra mleka zagotowujemy wraz z kostką masła. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, obie mąki, budyń oraz jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z masłem. Zagotowujemy.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na spód wykładamy herbatniki kakaowe, wylewamy 1/3 masy budyniowej, następnie kolejno wykładamy herbatniki maślane, 1/3 masy, herbatniki kakaowe, pozostałą część masy i na wierzch herbatniki maślane.
Płatki migdałowe zrumieniamy na suchej patelni, jeśli pozostały resztki herbatników, kruszymy je i mieszamy z migdałami.
Gorącą masę kajmakową wylewamy na wierzch herbatników i obsypujemy migdałami. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciastka zmiękły.
Herbatników wystarcza na blaszkę 24x30.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz