Składniki
- biszkopt z 4 jajek
- białka, 5 sztuk
- cukier, 250g
- prince polo, 2 sztuki
- orzechy włoskie mielone, 100g
- orzechy włoskie siekane, 100g
- masa krówkowa, 1 puszka
- margaryna, 250g
- mleko, 200ml
- kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki
- czekolada gorzka, 100g
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany wraz z orzechami. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym delikatnie odrobiną margaryny. Pieczemy w temperaturze 200st około 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy.
W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia.
Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy, przykrywamy orzechowym blatem. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz