Składniki
- ok. 2 l wody
- marchewka, 2 sztuki
- pietruszka, 1 sztuka
- seler, 1/4 małej sztuki
- cebula, 2 sztuki
- czosnek, 3-4 ząbki
- czerwona papryka, 1 sztuka
- ziemniaki, 3 średnie sztuki
- krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g)
- zielona soczewica, 1 szklanka
- listek laurowy, 2-3 sztuki
- ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki
- masło, 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i przeciśnięty przez czosnek. Smażymy kilka minut i zalewamy 2 l wrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, Gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz