wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa z soczewicy

Składniki
  • ok. 2 l wody
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1/4 małej sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • czerwona papryka, 1 sztuka
  • ziemniaki, 3 średnie sztuki
  • krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g)
  • zielona soczewica, 1 szklanka
  • listek laurowy, 2-3 sztuki
  • ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • masło, 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie

W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i przeciśnięty przez czosnek. Smażymy kilka minut i  zalewamy 2 l wrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki,   Gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz