piątek, 3 kwietnia 2015

Babka wielkanocna

Składniki 
  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • olej, 1 szklanka
  • woda gazowana, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • owoce kandyzowane, 3-4 łyżki 
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno mąkę z proszkiem, olej i wodę. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy owoce kandyzowane. Przelewamy do dużej formy babkowej. Pieczemy w temperaturze 200st przez około 50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy polewą czekoladową.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz