niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto "Corn Flakes"


Składniki na ciasto

  • białka jajek, 8 szt
  • cukier, 2 szkl
  • ocet, 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • płatki kukurydziane, 4 szkl
Składniki na krem
  • żółtka jajek, 8 szt
  • mleko, 2 szkl
  • mąka pszenna, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 2 opak 
  • masło lub margaryna, 250g
  • cukier puder, 4 kopiaste łyżki
Dodatkowo
  • masa kajmakowa, 2 łyżki
  • mleko, 3-4 łyżki
Przygotowanie

W dużym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy ocet i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane i delikatnie mieszamy (ręcznie). Wykładamy masę białkową na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170st około 45 minut (pod koniec pieczenia dopiekamy sam spód). Wyjmujemy z pieca jak będą zrumienione i chrupiące. Studzimy
W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Na gotujące się mleko wlewamy masę żółtkową. Gotujemy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy stopniowo po łyżce masy żółtkowej. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem.
Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika.  



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz