Składniki
- mąka pszenna, 50og
- masło, 50g
- cukier, 60g
- drożdże, 30g
- mleko, 250ml
- jajko, 1sztuka
- żółtko, 1 sztuka
- sól, 1 łyżeczka
Mąkę przesiewamy do miski. W małym garnuszku podgrzewamy mleko, musi być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajko, żółtko, pozostały cukier i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy małe bułeczki (około 30 szt). Pozostawiamy do wyrośnięcia tak długo, aż podwoją objętość. Jeśli chcemy zrobić zajączki to nacinamy nożyczkami uszy, ale w formie zwykłych bułeczek też świetnie smakują :). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz