piątek, 3 kwietnia 2015

Bułeczki śniadaniowe

Składniki
  • mąka pszenna, 50og
  • masło, 50g
  • cukier, 60g
  • drożdże, 30g
  • mleko, 250ml
  • jajko, 1sztuka
  • żółtko, 1 sztuka
  • sól, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. W małym garnuszku podgrzewamy mleko, musi być lekko ciepłe. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajko, żółtko, pozostały cukier i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy małe bułeczki (około 30 szt). Pozostawiamy do wyrośnięcia tak długo, aż podwoją objętość. Jeśli chcemy zrobić zajączki to nacinamy nożyczkami uszy, ale w formie zwykłych bułeczek też świetnie smakują :). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy na kratce.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz