poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Drożdżówki z serem


Składniki na bułki
  • mleko, 325 ml
  • masło, 50g
  • mąka pszenna, 500g
  • cukier drobny, 75g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • drożdże suche, 1 opak (7g)
  • jajko, 1 szt
Składniki na nadzienie
  • ser twarogowy mielony, 300g
  • jajko, 1 szt
  • cukier, 4-5 łyżek
Składniki na lukier
  • cukier puder, 1 i 1/2 szkl
  • woda gorąca, 2-3 łyżki
  • kokos    
Przygotowanie

W kubku roztrzepujemy jajko. Masło roztapiamy. Mleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Ma być lekko ciepłe. Dodajemy roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i suche drożdże, dolewamy resztę składników. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki, naciskając aż do samego spodu. Następnie wypełniamy masą serową. Masę serową możemy zastąpić budyniem, masą makową lub marmoladą. Pieczemy około 15 mniut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Smarujemy wystudzone drożdżówki i od razu obsypujemy kokosem.



    

1 komentarz: