Składniki na bułki
- mleko, 325 ml
- masło, 50g
- mąka pszenna, 500g
- cukier drobny, 75g
- sól, 1/2 łyżeczki
- drożdże suche, 1 opak (7g)
- jajko, 1 szt
- ser twarogowy mielony, 300g
- jajko, 1 szt
- cukier, 4-5 łyżek
- cukier puder, 1 i 1/2 szkl
- woda gorąca, 2-3 łyżki
- kokos
W kubku roztrzepujemy jajko. Masło roztapiamy. Mleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Ma być lekko ciepłe. Dodajemy roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i suche drożdże, dolewamy resztę składników. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy mąki (nie więcej niż 3 łyżki). Formujemy z ciasta kulę, obsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (na dużej blasze z pieca powinno być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki, naciskając aż do samego spodu. Następnie wypełniamy masą serową. Masę serową możemy zastąpić budyniem, masą makową lub marmoladą. Pieczemy około 15 mniut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Mieszamy cukier puder z gorącą wodą. Smarujemy wystudzone drożdżówki i od razu obsypujemy kokosem.
Podobnych już się nie kupi w cukierniach.
OdpowiedzUsuń