piątek, 10 kwietnia 2015

Roladki z indyka z warzywami

Składniki
  • filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g
  • cebula, 1 duża sztuka
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1 malutka sztuka
  • papryka czerwona, 1 sztuka
  • cukinia, 1 mała sztuka
  • jajko, 1 sztuka
  • bułka tarta, do panierki
  • margaryna lub olej, do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety wykładamy warstwę warzyw, zwijamy w rolady. Każdą roladę zawijamy szczelnie w folię spożywczą, końce folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy z wody, studzimy. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.



  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz