Składniki
- filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g
- cebula, 1 duża sztuka
- marchewka, 2 sztuki
- pietruszka, 1 sztuka
- seler, 1 malutka sztuka
- papryka czerwona, 1 sztuka
- cukinia, 1 mała sztuka
- jajko, 1 sztuka
- bułka tarta, do panierki
- margaryna lub olej, do smażenia
- sól, pieprz
Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety wykładamy warstwę warzyw, zwijamy w rolady. Każdą roladę zawijamy szczelnie w folię spożywczą, końce folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy z wody, studzimy. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz