poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik na zimno

Składniki
  • twaróg sernikowy, 250g
  • śmietanka 36%, 250ml
  • cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki
  • galaretka cytrynowa, 2 opak
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • biszkopty, 1 opak
Przygotowanie

Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Osobno miksujemy twaróg, dodajemy wystudzoną galaretkę (tą z mniejszą ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy na noc.



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz