Składniki
- mąka pszenna, 500g
- jajka, 2szt
- cukier puder, 3 łyżki
- mleko, 200ml
- drożdże, 25g
- cukier zwykły, 1 łyżeczka
- masło roztopione, 80g
- sól, szczypta
- masło roztopione, 4 łyżki
- cukier
- cynamon
- rolki po papierze toaletowym, około 15szt
- folia aluminiowa
Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Nie dodajemy w tym czasie mąki. Po kilku minutach ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy "foremki" do pieczenia. Rolki po papierze owijamy folią aluminiową, brzegi zawijamy do środka. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem w proporcjach wedle uznania.
Po godzinie jak ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat i odgazowujemy, kilkakrotnie uderzając pięścią. Krótko ugniatamy i dzielimy na około 15 porcji. Każdy kawałek wałkujemy w cienki rulonik i nawijamy na przygotowane rolki. Delikatnie przewałkowujemy, aby wyrównać grubość ciasta. Każdą rolkę ciasta smarujemy masłem i obsypujemy cukrem z cynamonem. Ustawiamy rolki na stojąco na blaszce i pieczemy około 15-25 minut w temperaturze 180st. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz