piątek, 24 kwietnia 2015

Kantyczka


Składniki
  • margaryna, 1 i 1/2 kostki
  • cukier puder, 2 szkl
  • jajka, 8 szt
  • mąka, 2 i 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • mak, 1/2 szkl
  • kakao, 2 łyżki
  • dżem morelowy, 2 słoiczki
  • biszkopty, 2 opak
  • cukier puder, do posypania
Przygotowanie

W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do margaryny. Jak masa będzie jednolita, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na puch, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz