Składniki
- margaryna, 1 i 1/2 kostki
- cukier puder, 2 szkl
- jajka, 8 szt
- mąka, 2 i 1/2 szkl
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mak, 1/2 szkl
- kakao, 2 łyżki
- dżem morelowy, 2 słoiczki
- biszkopty, 2 opak
- cukier puder, do posypania
W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do margaryny. Jak masa będzie jednolita, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na puch, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz