Składniki
- mleko, 300g
- woda, 150g
- zakwas żytni (młody), 200g
- mąka pszenna chlebowa, 600g
- mąka żytnia jasna, 50g
- płatki owsiane, 100g
- sól, 15g
- cukier lub miód, 1 łyżka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale polecam mikser z hakami, do momentu połączenia składników, potem ręczne zagniatanie, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i formujemy bochenek. Przydatny w tym momencie jest koszyczek do wyrastania chleba. Obsypujemy go solidnie mąką i wkładamy do niego ciasto chlebowe łączeniem do góry. Odstawiamy na kolejne 4 godziny. Jak chlebek urośnie, przekładamy go na łopatę, nacinamy i wykładamy na blachę lub kamień do pieczenia chleba. Piekarnik powinien być naparowany i nagrzany do temperatury 250st. Po kilku minutach temperaturę zmniejszamy do 200st i pieczemy około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz