piątek, 24 kwietnia 2015

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Składniki
  • mleko, 300g
  • woda, 150g
  • zakwas żytni (młody), 200g
  • mąka pszenna chlebowa, 600g
  • mąka żytnia jasna, 50g
  • płatki owsiane, 100g
  • sól, 15g
  • cukier lub miód, 1 łyżka
Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale polecam mikser z hakami, do momentu połączenia składników, potem ręczne zagniatanie, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i formujemy bochenek. Przydatny w tym momencie jest koszyczek do wyrastania chleba. Obsypujemy go solidnie mąką i wkładamy do niego ciasto chlebowe łączeniem do góry. Odstawiamy na kolejne 4 godziny. Jak chlebek urośnie, przekładamy go na łopatę, nacinamy i wykładamy na blachę lub kamień do pieczenia chleba. Piekarnik powinien być naparowany i nagrzany do temperatury 250st. Po kilku minutach temperaturę zmniejszamy do 200st i pieczemy około 45-50 minut.





 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz