Składniki na ciasto
- szpinak mrożony, rozdrobniony, 450g
- cukier, 250g
- jajka, 3 sztuki
- mąka krupczatka, 1 szklanka
- mąka tortowa, 1 szklanka
- olej, 1 szklanka
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- śmietanka 30%, 300ml
- serek mascarpone, 500g
- cukier puder, 4 łyżki
Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Do foremek na babeczki wkładamy papilotki i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy).
Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz