piątek, 3 kwietnia 2015

Babeczki szpinakowe


Składniki na ciasto
  • szpinak mrożony, rozdrobniony, 450g
  • cukier, 250g
  • jajka, 3 sztuki
  • mąka krupczatka, 1 szklanka
  • mąka tortowa, 1 szklanka
  • olej, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
Składniki na krem
  • śmietanka 30%, 300ml
  • serek mascarpone, 500g
  • cukier puder, 4 łyżki
Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Do foremek na babeczki wkładamy papilotki i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy).
Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz