poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bułki tygryski

Składniki na bułki
  • mleko, 1 i 1/2 szkl
  • masło, 1 i 1/2 łyżki
  • mąka pszenna, 450g
  • sól, 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • drożdże, 20g
Składniki na skórkę
  • drożdże, odrobina wielkości ziarenka grochu
  • sól, szczypta
  • cukier, 1 łyżka
  • woda, 1/2 szkl
  • mąka ryżowa, 3/4 szkl
  • olej, 1 łyżka
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, powinno być lekko ciepłe. Przygotowujemy rozczyn. W połowie szklanki mleka rozrabiamy drożdże dodajemy łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ruszyły. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy rozczyn na skórkę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy resztę składników. Odstawiamy na 10 minut. Gdy bułeczki będą już wyrośnięte smarujemy je dokładnie masą z mąki ryżowej. Pieczemy około 25-35 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane i popękane. Studzimy na kratce.




       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz