poniedziałek, 17 listopada 2014

Ciasteczka marchewkowe

Składniki
  • margaryna, 250g
  • mąka, 300g
  • marchewka, 150g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • dżem owocowy, 1 słoiczek do przełożenia
  • cukier puder, do posypania
Przygotowanie

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Margarynę siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na 4mm placek. W placku szklanką wykrawamy krążki. W połowie krążków kieliszkiem robimy mniejsze otwory. Pieczemy 15-20 minut w temp. 1700st. Lekko studzimy. Pełne kółka smarujemy dżemem, przykrywamy krążkami z dziurką. Ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz