środa, 26 listopada 2014

Kruche babeczki z jabłkami

 

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 300g
  • masło lub margaryna, 150g
  • jajko, 1 sztuka
  • cukier waniliowy, 30g
 Składniki na kruszonkę
  • mąka pszenna, 8 łyżek
  • masło, 4 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • cukier, 3-4 łyżki
Dodatkowo
  • jabłka, 1 kg
  • cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy cynamon i przekładamy na patelnię. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, możemy je delikatnie dosłodzić. Smażymy jabłka do miękkości.Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło, jajko i cukier waniliowy. Całość siekamy, potem szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie  smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy sposób.
Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość 2mm. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy każdą foremkę. Na wierzch wykładamy wystudzoną masę jabłkową. Ja dodałam jeszcze suszoną żurawinę.
Mąkę, masło, olej i cukier rozcieramy na grudki i posypujemy babeczki.
Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200st.
Z podanych składników wychodzi około 25 babeczek.
W wersji na szybko jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym.
Jeśli mają być bardzo słodkie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem. 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz