piątek, 7 listopada 2014

Ciasto ucierane z jabłkami


Składniki
  • żółtka, 3 sztuki
  • mąka pszenna, 1.5szklanki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • śmietana 18%, 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jabłka, 3 średnie szt
  • sok z cytryny,2 łyżki
  • cukier trzcinowy, 3 łyżki  

Przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, zalewamy sokiem z cytryny.
Żółtka ubijamy z cukrem, na puch, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 26cm, wysmarowaną i obsypaną grysikiem. Jabłka układamy na wierzchu, lekko dociskając. Posypujemy ciasto cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz