niedziela, 9 listopada 2014

Kokosowe z owocami

Składniki na ciasto
  • jajka, 4 szt 
  • śmietana 12%, 1 szklanka 
  • cukier, 1 szklanka 
  • mąka pszenna, 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki 
  • owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale) 
Składniki na polewę
  • margaryna, ¼ kostki 
  • cukier, ½ szklanki 
  • mleko, 2 łyżki 
  • kokos, 100-150g
Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zbieleje dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem. Wylewamy na blachę wcześniej wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 2000C na 10-15 min. 
W międzyczasie topimy margarynę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy mleko, gotujemy kilka minut aż się skarmelizuje. Po 5 minutach pieczenia wykładamy owoce na ciasto, a po 10-15 jak się troszkę przyrumieni wylewamy masę karmelową i posypujemy kokosem. Kokos można zastąpić płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz