niedziela, 16 listopada 2014

Rolada karpatkowa

Składniki ciasto parzone
  •  woda, 1 szklanka
  • margaryna, 1/2 kostki
  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • jajka, 5 sztuk
Składniki ciasto czekoladowe
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • kakao, 3 łyżki
  • margaryna, 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Składniki masy
  •  mleko, 3/4 litra
  • budyń śmietankowy, na 3/4 litra
  • galaretka pomarańczowa, 1 sztuka
  • margaryna, 1 kostka
Przygotowanie   

Na karpatkę: zagotowujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia
Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co karpatkę
Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy. 
Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i ładnie się zwinęły. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz