niedziela, 30 listopada 2014

Tarta z brokułami i kurczakiem

Składniki
  • gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie
  • brokuł, 1 sztuka
  • filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza 
  • śmietanka 18%, 100ml
  • śmietanka 30%, 100ml
  • jajka, 4 sztuki
  • ser, 150g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut. Wyciągamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju.
Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy.
Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut



   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz