wtorek, 25 listopada 2014

Zupa krem z suszonych grzybów

Składniki
  • marchewka, 2 sztuki
  • seler, 1/2 małego
  • pietruszka, 1 sztuka
  • grzyby suszone, 2 szklanki
  • makaron, 1/2 opakowania
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • śmietana, 100ml 12%
  • mąka pszenna, 2 łyżki
Przygotowanie

Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz