niedziela, 9 listopada 2014

Domowe gołąbki

Składniki
  • kapusta, 1 główka
  • ryż, 2 woreczki
  • mięso mielone wieprzowe, 500g
  • jajko, 1 sztuka
  • sól, pieprz
Składniki na sos
  • przecier pomidorowy 30%, 3 łyżki
  • śmietana 12%, 100ml
  • mąka pszenna, 2 łyżki
Przygotowanie

Główkę kapusty sparzamy w dużej ilości wrzącej wody, tak aby cała główka była zanurzona i zdejmujemy kolejno liście, pozostawiając je do ostygnięcia.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso mielone, ryż i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku.
Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy.
Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz.
Część gołąbków można zamrozić, pozostałe smażymy na maśle aż się zrumienią. Wyciągamy na miskę, dolewamy bulionu i dodajemy koncentrat. Zaklepujemy śmietaną i mąką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz