poniedziałek, 17 listopada 2014

Marchewkowe z kremem

Składniki na ciasto
  • marchewka, 2 szklanki drobno startej
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • cukier, 2 szklanki
  • olej, 1 i 1/4 szklanki
  • jajka, 4 sztuki
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • śmietana kremówka 30%, 200ml
  • serek twarogowy mielony, 200g
  • śmietan-fix, 1 opakowanie
  • cukier puder, 4 łyżki
Składniki na polewę
  • sok marchewkowy, 500ml
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie
Przygotowanie

Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. 
Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, twarożek i śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy górnym.
Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia.


 


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz