Składniki
- mąka pszenna, 2 szklanki
- drożdże, 50g
- mleko ciepłe, 1 szklanka
- cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżeczka
- jajko, 1 szt
- otręby pszenne, 1/2 szkl
- płatki owsiane, 1/2 szkl
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy jedną łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz