czwartek, 19 marca 2015

Bułeczki z płatkami owsianymi


Składniki
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • drożdże, 50g
  • mleko ciepłe, 1 szklanka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • jajko, 1 szt
  • otręby pszenne, 1/2 szkl
  • płatki owsiane, 1/2 szkl
Przygotowanie

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy jedną łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180st. 



  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz