wtorek, 10 marca 2015

Szybki chlebek razowy

Składniki
  • mąka żytnia razowa typ 2000, 450g
  • woda, 400ml
  • sól, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • drożdże suche, 1 opak
  • jajko, 1 szt
  • słonecznik, 1 łyżka
Przygotowanie

Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki. Woda musi być lekko ciepła. Dokładnie wszystko mieszamy. Masa jest bardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch chlebka i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 1 godziny. Po 45 minutach pieczenia możemy chlebek wyciągnąć z foremki i podpiec obracając do góry spodem. Chlebek zyska bardzo chrupiącą skórkę.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz