Składniki
- zielona soczewica, 1/2 opak
- mięso mielone, 300g
- makaron kolonka, 250g
- bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry
- marchewka, 1 duża sztuka
- cebula, 1 średnia sztuka
- czosnek, 3-4 ząbki
Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania.
Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz