wtorek, 10 marca 2015

Makaron z soczewicą i miesem mielonym


Składniki
  • zielona soczewica, 1/2 opak
  • mięso mielone, 300g
  • makaron kolonka, 250g
  • bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry
  • marchewka, 1 duża sztuka
  • cebula, 1 średnia sztuka
  • czosnek, 3-4 ząbki
Przygotowanie

Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania.
Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem.
  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz