niedziela, 8 marca 2015

Szybka bułeczka otrębowa

Składniki
  • otręby różne, 3 kopiaste łyżki
  • jajko, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
  • sól, 1/3 łyżeczki
  • mleko, około 100ml
Przygotowanie

Otręby mielimy w malakserze tak długo aż powstanie z nich mąka. Przygotowujemy plastikowy pojemniczek okrągły lub prostokątny, o pojemności około 300g. Do pojemniczka wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia i sól, rozbijamy porządnie widelcem lub mątewką. Dodajemy mąkę z otrębów i tyle mleka, aby konsystencją masa przypominała niezbyt gęsta śmietanę. Pojemniczek z masą wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty. Gorącą bułeczkę studzimy na kratce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz