środa, 18 marca 2015

Ciasto czekoladowe bez jajek


Składniki

  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • kakao, 4 łyżki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • ocet, 1 łyżeczka
  • olej, 5 łyżek
  • mleko, 1 szklanka
  • aromat waniliowy
  • suszone owoce (rodzynki, goi, banany lub inne), 2-3 łyżki
  • dżem wiśniowy, 1/2 słoiczka
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, dodajemy sodę, cukier i sól. Dolewamy olej, ocet, mleko i odrobinę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy 18 cm. Wyrównujemy i obsypujemy suszonymi owocami. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160st. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Przecinamy wystudzone ciasto na połowę, smarujemy dżemem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz