Składniki
- mąka pszenna, 1 i 1/2 szklanki
- cukier, 1 szklanka
- kakao, 4 łyżki
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- sól, szczypta
- ocet, 1 łyżeczka
- olej, 5 łyżek
- mleko, 1 szklanka
- aromat waniliowy
- suszone owoce (rodzynki, goi, banany lub inne), 2-3 łyżki
- dżem wiśniowy, 1/2 słoiczka
Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, dodajemy sodę, cukier i sól. Dolewamy olej, ocet, mleko i odrobinę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy 18 cm. Wyrównujemy i obsypujemy suszonymi owocami. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160st. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Przecinamy wystudzone ciasto na połowę, smarujemy dżemem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz