poniedziałek, 2 marca 2015

Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym

Składniki
  • filet z udka kurczaka, 500g
  • brokuł, 200g
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • bulion drobiowy, 300ml
  • mleczko kokosowe, 160g
  • skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • bazylia świeża, 5-7 listków
Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem, dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz