Składniki na ciasto
- jajka, 3 sztuki
- cukier, 1 szklanka
- mleko, 1 szklanka
- olej, 1 szklanka
- drożdże, 50g
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- mąka pszenna, 500g
- truskawki, około 300g
- śliwki, około 300g
- bułka tarta, kilka łyżek
- mąka pszenna, 150g
- wiórki kokosowe, 50g
- cukier, 100g
- masło, 100g
W misce mieszamy widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy oraz drożdże. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.
Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy na owoce.
Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60 minut. Przez ostatnie 10 minut podpiekamy spód ciasta. Wystudzone można obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz