środa, 25 marca 2015

Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami

Składniki na ciasto
  • jajka, 3 sztuki
  • cukier, 1 szklanka
  • mleko, 1 szklanka
  • olej, 1 szklanka
  • drożdże, 50g
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • mąka pszenna, 500g
  • truskawki, około 300g
  • śliwki, około 300g
  • bułka tarta, kilka łyżek
Składniki na posypkę
  • mąka pszenna, 150g
  • wiórki kokosowe, 50g
  • cukier, 100g
  • masło, 100g
Przygotowanie

W misce mieszamy widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy oraz drożdże. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. 
Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy na owoce.
Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60 minut. Przez ostatnie 10 minut podpiekamy spód ciasta. Wystudzone można obsypać cukrem pudrem.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz