poniedziałek, 2 marca 2015

Kokosowe bułeczki



Składniki
  • mąka pszenna, 600g
  • mleczko kokosowe, 240ml
  • jajka, 2 sztuki +1 szt do posmarowania
  • drożdże suche, 1 opak (7g)
  • cukier, 50g
  • sól, 1 łyżeczka
  • masło, 4 łyżki
  • wiórki kokosowe, 2-3 łyżki
Przygotowanie

Masło wyciągamy z lodówki 2-3 godziny wcześniej, musi być bardzo miękkie. Mleczko kokosowe podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce na gładką masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zgniatamy krótko ciasto i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170st. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut, aż będą złote.  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz