Składniki
- mąka pszenna, 600g
- mleczko kokosowe, 240ml
- jajka, 2 sztuki +1 szt do posmarowania
- drożdże suche, 1 opak (7g)
- cukier, 50g
- sól, 1 łyżeczka
- masło, 4 łyżki
- wiórki kokosowe, 2-3 łyżki
Masło wyciągamy z lodówki 2-3 godziny wcześniej, musi być bardzo miękkie. Mleczko kokosowe podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce na gładką masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zgniatamy krótko ciasto i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170st. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut, aż będą złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz