niedziela, 15 marca 2015

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej

Składniki
  • kasza jaglana, 1 szklanka
  • woda, 2 szklanki
  • mleko , 1/2 szklanki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • jajka, 2 sztuki
  • olej, 1/4 szklanki
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • kakao, 5 łyżek
  • bakalie, 1/2 szklanki dowolnych
  • śmietanka 30%, 400ml
  • śmietan-fix, 2 opak
  • cukier puder, 2 łyżki
    Przygotowanie

Wodę zagotowujemy w rondlu, wsypujemy kaszę, gotujemy około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Kaszę można ugotować dzień wcześniej. Do miski przekładamy wystudzoną, rozdrobnioną kaszę, jajka, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i sodę. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao i bakalie, mieszamy i przelewamy do formy (około 28x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 70-75 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem w wysokim naczyniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Dekorujemy śmietanką czekoladowe ciasto.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz