czwartek, 19 marca 2015

Pierogi z kaszanką

Składniki
  • mąka, około 1kg
  • jajka, 2 szt
  • olej, 100ml
  • woda ciepła, 500ml
  • sól, 1 łyżeczka
  • kaszanka, 400g
  • cebula, 1 duża szt
  • jabłko, 1 szt
  • smalec ze skwarkami i cebulką
  • oliwa lub olej roślinny
Przygotowanie

700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno być elastyczne i miękkie. Odkładamy na 15 minut. 
W tym czasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy obrane i pokrojone w drobniutką kostkę jabłko, oraz obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażymy kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy.
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem. 
Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz