Składniki
- mąka, około 1kg
- jajka, 2 szt
- olej, 100ml
- woda ciepła, 500ml
- sól, 1 łyżeczka
- kaszanka, 400g
- cebula, 1 duża szt
- jabłko, 1 szt
- smalec ze skwarkami i cebulką
- oliwa lub olej roślinny
700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno być elastyczne i miękkie. Odkładamy na 15 minut.
W tym czasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy obrane i pokrojone w drobniutką kostkę jabłko, oraz obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażymy kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy.
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem.
Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz