Składniki
- masło, 220g
- cukier, 2 szklanki
- jajka, 4 duże sztuki
- cukier waniliowy, 1 opak
- mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
- wiórki kokosowe, 1 szklanka
- sok z 1/2 dużej cytryny
- skórka otarta z 1/2 dużej cytryny
- cukier puder do posypania
Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy przez 3-4 minuty, aż masa stanie się biała i błyszcząca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę i wyrabiamy, aż wszystko się połączy. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny i startą skórkę. Jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy masę do formy 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy "do suchego patyczka" około 35-45 minut w temperaturze 180st.
To ciasto jest "mokre"?
OdpowiedzUsuńTak to fajne wilgotne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTak ciasto jest tak wilgotne że woda staje na tależu. Trzeba szybko jeść bo po niedługim czasie woda wylewa się na stół :)
OdpowiedzUsuń2 szklanki cukru? Jeżeli to nie pomyłka to na pewno jest bardzo słodkie
OdpowiedzUsuńZa dużo masła i cukru
OdpowiedzUsuńL
Wszystkie składniki są podane w dobrej ilości. Mnie te ciasto wychodzi zawsze. Nie ma niczego za dużo ani za mało i napewno nie podcieka żadną wodą
OdpowiedzUsuńA proszek do pieczenia nie idzie do niego?
OdpowiedzUsuń