niedziela, 8 marca 2015

Ciasto cytrynowo-kokosowe

Składniki
  • masło, 220g
  • cukier, 2 szklanki
  • jajka, 4 duże sztuki
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
  • wiórki kokosowe, 1 szklanka
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • skórka otarta z 1/2 dużej cytryny
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy przez 3-4 minuty, aż masa stanie się biała i błyszcząca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę i wyrabiamy, aż wszystko się połączy. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny i startą skórkę. Jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy masę do formy 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy "do suchego patyczka" około 35-45 minut w temperaturze 180st.



  

7 komentarzy:

  1. Tak to fajne wilgotne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ciasto jest tak wilgotne że woda staje na tależu. Trzeba szybko jeść bo po niedługim czasie woda wylewa się na stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 szklanki cukru? Jeżeli to nie pomyłka to na pewno jest bardzo słodkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dużo masła i cukru
    L

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie składniki są podane w dobrej ilości. Mnie te ciasto wychodzi zawsze. Nie ma niczego za dużo ani za mało i napewno nie podcieka żadną wodą

    OdpowiedzUsuń
  6. A proszek do pieczenia nie idzie do niego?

    OdpowiedzUsuń