sobota, 23 maja 2015

Chlebek pszenny na zakwasie

Składniki
  • zakwas aktywny, 30g
  • mąka pszenna typ 550, 625g
  • mleko, 100g
  • woda letnia, 275g
  • sól, 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie

Faza I (u mnie 20 wieczorem)
W misce mieszamy cały zakwas, 25g mąki, 35g wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godz.
Faza II (u mnie 8 rano)
Dodajemy 50g mąki i 70g wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin
Faza III (ponownie 20 wieczorem)
Ponownie dodajemy 50g mąki i 70g wody, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin
Faza IV (godz. 8 rano)
Dodajemy 500g mąki, 100g wody, 100g mleka oraz sól. Mieszamy całość około3-4 minut mikserem z hakami do ciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki. Po tym czasie na blacie obsypanym mąką, trzeci raz składamy ciasto w kopertę. Formujemy bochenek i przekładamy (łączeniem do góry) do koszyczka wyłożonego ściereczką i obficie obsypaną mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik razem z blachą lub kamieniem nagrzewamy do temperatury 250st. Wykładamy bochenek, pieczemy 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 220st i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kratce.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz