piątek, 1 maja 2015

Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami

Składniki
  • makaron łazanki lub inny, 1 opak (około 250-300g)
  • kapusta kiszona, 600g
  • grzyby suszone, 2 garście
  • boczek surowy, 200g
  • masło, 50g
  • sól, pierprz
Przygotowanie

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy do miękkości (około 1 godz.) w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i drobno siekamy. Wodę z gotowania grzybów pozostawiamy. Kapustę płuczemy i gotujemy przez godzinę do miękkości, odsączamy. Na sporej patelni wytapiamy drobno pokrojony w kosteczkę boczek, rumienimy. Dodajemy posiekane grzyby i kapustę, podsmażamy całość przez 10 minut. Makaron (u mnie wstążki) gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i wrzucamy do pozostałych składników. Smażymy jeszcze przez kilka minut, dodając masło (dla wzmocnienia smaku). Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby gdy danie jest za suche dolewamy odrobinę wody z grzybów.
Najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz