czwartek, 21 maja 2015

Wodne bułeczki cebulowe

Składniki
  • mąka pszenna, 500g
  • drożdże świeże, 20g
  • woda, 250ml letniej
  • olej, 4 łyżki
  • sól, 2 płaskie łyżeczki
  • cukier, 2 płaskie łyżeczki
  • cebula, 150-200g
Przygotowanie

Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Studzimy.
Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie nacinamy delikatnie bułeczki ostrym nożem, smarujemy wodą i pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-30 minut, aż się zrumienią. 



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz