sobota, 23 maja 2015

Cytrynowe ciasto z kremem wiśniowym

Składniki na ciasto
  • kaszka manna, 120g
  • cukier, 65g
  • olej, 70g
  • śmietana 18%, 200g
  • jajka, 2 szt
  • mąka pszenna, 2 kopiaste łyżki
  • soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
  • cytryna, 1 szt
  • sól, szczypta
Składniki na krem
  • serek mascarpone, 200g
  • dżem wiśniowy, 200g
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy z kaszką i solą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dolewamy olej i śmietanę, miksujemy, aż do połączenia składników. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy sok i  startą skórkę z cytryny. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170st. 
Studzimy, przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
Serek mascarpone miksujemy z dżemem, smarujemy blat ciasta oraz wierzch i boki. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Przepis jest na małą formę 18cm.


      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz