Składniki na ciasto
- kaszka manna, 120g
- cukier, 65g
- olej, 70g
- śmietana 18%, 200g
- jajka, 2 szt
- mąka pszenna, 2 kopiaste łyżki
- soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
- cytryna, 1 szt
- sól, szczypta
- serek mascarpone, 200g
- dżem wiśniowy, 200g
Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy z kaszką i solą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dolewamy olej i śmietanę, miksujemy, aż do połączenia składników. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170st.
Studzimy, przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
Serek mascarpone miksujemy z dżemem, smarujemy blat ciasta oraz wierzch i boki. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Przepis jest na małą formę 18cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz