Składniki na makaroniki
- białka jajek, 100g (około 3-4 sztuki)
- migdały mielone, 100g
- cukier puder, 200g
- cukier drobny, 50g
- barwnik, opcjonalnie
- serek mascarpone, 100g
- nutella, 2 łyżki
Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi migdałami. W średniej misce ubijamy na sztywno białka jajek. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier i barwnik. Chwilę miksujemy. Do białek dodajemy migdały z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy szpatułką, nie za długo gdyż masa traci szybko gęstość.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na specjalną matę silikonową do makaroników lub na papier do pieczenia. Makaroniki wyciskamy prostopadle do blachy nie większe niż 2-3cm z odstępami pomiędzy około 1cm. Odstawiamy na bok i załączamy piekarnik na 90st. Wkładamy makaroniki do rozgrzanego piekarnika i suszymy przez 6-7 minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy , studzimy i delikatnie odrywamy od papieru.
Serek mascarpone mieszamy dokładnie z nutellą na jednolitą masę. Szprycą nakładamy na makaronik, przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz